DOEKA

 

 

Stad onder de stad

  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Afdrukken

Maandagochtend, na een lange nacht van regen en onweer en zeven dagen feest – bijna een miljoen mensen – ligt de stad er verlaten bij. Vlaggen en spandoeken worden neergehaald, de straten schoongespoeld en ik sta in een straatje met oude klinkers te kijken naar de gevels en de kromming van de weg.

De lucht oogt grauw, maar de dag is niet somber. Een fel blauw bespoten electriciteitskastje getuigt met een rood hart tegenover een oude synagoge, vlakbij een herdenkingsplaats. Groene klimop hangt in sierlijke haarvlechten over een gebarsten stadsmuur, waarlangs een trappetje omhoog gaat. Ik kijk door een gemetselde uitsparing in een gevel naar een volle boomkruim op de top van de heuvel. Dik zomergroen overstemt het grijs van de lucht.

Een voetganger komt voorbij, zijn stappen klepperen over de klinkers, galmen over de weg. Een duif roekt in de verte en in de benedenstad hoor ik het achteruit signaal van een reinigingswagen. Zo dadelijk begint de markt, een nijvere zoem van bedrijvigheid vult langzaamaan de stad, rustig nog, niet in geringste vergelijk met het lawaai van de dagen terug dat - hoewel verstomd - in de herinnering van mijn gehoor een ondertoon van diepte geeft aan het gefloten wijsje dat vanuit een openstaand venster de straat in rolt. Twee Chinezen komen druk pratend van het trappetje naar beneden en verdwijnen in een pand.

Zo heb ik de stad het liefst. Voorbij het nut en de berekening van mijn gedachten en persoonlijke agenda, in de simpele ontvouwing van vormen die met alle sporen van menselijkheid iets aanwijzen dat aan die menselijkheid ontsnapt. Alles past en is thuis en wat er om mij heen gebeurt, is in onderdelen bedacht, gewild, maar het geheel en de ontvouwing, de oorsprong en mijn getuigenis, niet. Ik laat het gebeuren, grijp niet in, wacht af en kijk naar een stuk natuur dat zich voor mijn oog voltrekt en dat ik in diep ontzag aanschouwen mag.

DOEKA

 

(Nijmegen, na de Vierdaagse)

 

Doeka//Dit is ook Nederland